Wie is Kate?

Kate is de alter bier ego van Kathleen De Sutter.  Na een een loopbaan van 26 jaar in een groot electronica consumenten bedrijf als software ingenieur heb ik een volledige ommezwaai gegeven aan mijn carrière en mijn (bier)hart gevolgd.  Ik ben altijd al in bier geïnteresseerd geweest.  Tijdens de studententijd en de uitgaansperiode heel wat pintjes gedronken. Maar die was ik op een bepaald moment beu en dan op zoek gegaan naar andere easy drinking bieren zoals witbier en palm. Daar mocht ook al eens een Rodenbach bij zitten. Ik heb bier altijd geprefereerd boven wijn.  Velen kennen waarschijnlijk het gevoel hoe goed een beter biertje smaakt na de obligate wijn bij een diner op een feest.  De fijne sprankel en bitterheid op de tong zijn een feest op zich.

Maar de grote liefde voor het bier is er eigenlijk gekomen na het lid worden van BAB (Brugse Autonome Bierproevers). Heel veel nieuwe bieren ontdekt, bieren leren proeven en ook verschillende bierstijlen leren kennen. Het bezoek aan brouwerijen zou ik zeker nooit missen. Ik vond het keer op keer interessant om de gepassioneerde brouwer te horen vertellen over zijn brouwproces. Bijvoorbeeld hoe je met dezelfde ingrediënten het bier zoeter of minder zoet kon maken of hoe een bruin bier gebrouwen werd.  Ik heb voor BAB ook een aantal activiteiten mogen organiseren, een proeverij van champagnebieren, oude Geuzes en luxe bieren.  In 2015 heb ik zelfs een BAB Vrouwen en bier event volledig zelf georganiseerd. Er waren 60 enthousiaste bierminnende dames. Onder de 6 vrouwelijke gast sprekers waren o.a. Rosa Merckx (eerste vrouwelijke brouwer in Belgie bij Liefmans) en Sofie Vanrafelghem.

BAB Vrouwen en bier

Gebeten door de biermicrobe wilde ik nog meer weten over bier. Ik heb dan de cursus zytholoog gevolgd.  Een 2 jaar durende opleiding waar ik heel wat bijgeleerd heb over de technische aspecten van het bierbrouwen, van enzymen, zetmeel, eiwitten tot de polyfenolen en alfazuren. Ook het leren proeven van de bieren mochten we week na week oefenen.  Foodpairing vormde in het 2de jaar een belangrijk en interessant onderdeel.  Deze kennis wil ik niet voor mezelf houden maar deel ik graag tijdens de proeverijen met mijn publiek.  Daarnaast boeit ook de biergeschiedenis in België mij enorm.  Als lid van de bierhistorische verenigingen ‘t Hamerken in Brugge en De Snoek in Alveringem duik ik ook graag in de boeken om te blijven bijleren.

Kate aan de Rodenbach bar

Je kan mij ook terugvinden als vrijwilliger in de museumherberg De Zwarte Kat te Brugge. Ook aan de bar op het muziekfestival te Dranouter of het Cactusfestival in Brugge.